Tarieven en vergoedingen

2021

InSight sluit vanaf 2017 geen contracten meer af met zorgverzekeraars. Waarom dat is, vind je hier. Toch krijg je een groot gedeelte van de behandeling (50% tot 100%) vergoed. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Denk je erover in therapie te gaan en wil je weten welke polissen in 2021 de (ongecontracteerde) zorg in 100% vergoeden? Deze lijst vind je hier.

Type zorgverzekeringen

InSight voldoet aan de eisen van alle Nederlandse zorgverzekeraars, waardoor je in de meeste gevallen 50-100% van onze behandelingen vergoed krijgt.

  • Een naturapolis biedt beperkte vrije zorgkeuze. Bij InSight krijg je met een naturapolis 50% tot ruim 70% van je behandeling vergoed.
  • Een restitutiepolis is gemiddeld een paar euro per maand duurder dan een naturapolis en biedt een ruimere vrije zorgkeuze. Met een restitutiepolis krijg je 80-100% van je behandeling vergoed.

Eigen risico

Er is bij vergoeding vanuit het basispakket sprake van een wettelijk verplicht eigen risico. Voor 2021 is dit bedrag € 385,-. Het kan ook meer zijn, dat hangt af van jouw zorgverzekering. Als je deze kosten dit kalenderjaar al bij een andere zorgverlener hebt gemaakt, hoef je deze niet opnieuw te betalen.

Intake en behandeling

De Generalistische Basis GGZ is bedoeld voor mensen met lichte tot matig-ernstige stoornissen. De periode van behandeling is doorgaans redelijk kort. Als blijkt dat de Generalistische Basis GGZ niet toereikend is, dan is een verwijzing naar de gespecialiseerde GGZ nodig. Of misschien is hulp van de huisarts met een praktijkondersteuner (POH-GGZ) wel voldoende.

Vergoeding per traject

Verder is het nog goed te weten dat de zorgverzekeraar vergoedt op basis van de gehele behandeling, en dus niet per gesprek. Zorgverzekeraars maken onderscheid tussen een onvolledig behandeltraject, een kort traject, een middel- of intensief traject. Deze zijn gebaseerd op zorgzwaarte. Voor deze trajecten gelden wettelijk vastgestelde maximumtarieven:

  • Onvolledig: € 219,78
  • Kort: € 503,47
  • Middel: € 853,38
  • Intensief: € 1.383,65

Wil je liever zelf betalen? In dat geval betaal je € 105,- per gesprek.

Zorgverzekeraars vergoeden alleen als er sprake is van een diagnose en als er een behandeling heeft plaatsgevonden. Dus ben je verhinderd? Bel je afspraak dan minimaal twee werkdagen (48 uur) van tevoren af. Bel je niet of te laat, dan zijn de kosten voor het consult voor jouw rekening.