Mindfulness therapie
Aandachtgerichte Cognitieve Therapie
Waarom probeer ik problemen te verdringen? Hoe komt het dat ik vervelende gevoelens moeilijk toelaat? En waar komt mijn vluchtgedrag vandaan? Aandachtgerichte Cognitieve therapie of wel Mindfulness helpt je bij het vinden van antwoorden op deze vragen.
De medische sector ziet steeds meer aanwijzingen dat het afwijzen van innerlijke ervaringen –gevoelens, gedachten, waarnemingen – van invloed is op psychische problemen. Vechten tegen nare ervaringen, in gedrag of gedachten, werkt in de regel contraproductief. Zeker wanneer het chronische klachten als depressies en angst- en dwangstoornissen betreft.
Zelfregulatie en acceptatie
Mindfulness focust op het aannemen van een andere houding tegenover problemen. Je neemt nauwkeurig waar, laat ervaringen toe en reageert niet primair. Zo ontstaat ruimte voor acceptatie.
Mindfulness is gebaseerd op twee componenten: zelfregulatie van aandacht en acceptatie van ervaringen. Er is aandacht voor ervaringen, direct op het moment dat ze je overkomen. Je leert mentale gebeurtenissen te herkennen en ervaringen te accepteren. Gedachten en gevoelens worden toegelaten zonder een direct waardeoordeel of de wil om ze te veranderen.
Mindfulness is een (lichte) vorm van meditatie die je leert door oefening. De therapie helpt je ingesleten gewoontes los te laten en op eigen kracht om te gaan met depressie- en angstklachten. En zijn je klachten minder serieus, dan zorgt mindfulness voor een bewuster en rijker leven.